Video- og webinarproduksjon | MarkedsPartner AS

En introduksjon til webinar

Denne siden gir deg en grunnleggende innføring i hva et webinar er og hvordan du kan bruke det. Siden er lang, så bruk menyen under for å navigere.

1. Hva er et webinar?

Ordet webinar er en sammensetning av ordene ‘web’ og ‘seminar’. Via nettbaserte videosendinger gir webinarer deg muligheten til å bygge relasjoner og dele kompetanse med potensielle kunder. Webinarer kan være direkte-sendt eller opptak, men bør alltid sendes direkte på et gitt tidspunkt slik at kommentarer og spørsmål kan besvares i real-time.

En kan si at et webinar er et online arrangement med lyd, bilde og video, hvor formålet er å presentere et tema som er engasjerende, relevant og informativt for deltakerne. De fleste av oss bruker webinarer for å komme i kontakt med nye potensielle kunder, markedsføre bestemte produkter eller tjenester og employer branding. 

Webinar er en smart ressurs som kan knytte ansatte sammen, sikre effektive kundemøter og ikke minst - generere svært gode leads!

2. Hva er forskjellen på en video og et webinar?

Den største forskjellen er at et webinar som regel er én person (evt. flere) som presenterer noe til mange. Det er vanligvis lite samhandling mellom deltakerne, annet enn chat-funksjonalitet og sosiale medier utenfor webinaret, og det er sjelden mulig å se andre deltakere. Du kan likevel i moderne webinarløsninger kunne se fornavn og eventuelt etternavn på deltakerne i chatten. 

En videokonferanse er oftest med færre personer enn med et webinar. Den har dessuten mer samhandling mellom deltakere, og alt foregår i sanntid. Som regel kan man også se bilde av eller navn på de andre deltakerne.

3. Bør egentlig din bedrift holde webinar?

Som forklart er et webinar en live streaming der du deltar på et møte i sanntid med andre. Det kan være en presentasjon, en forelesning, workshop eller et seminar som skjer over internettet. Grunnen til at et webinar er en nøkkelegenskap er dets interaktive elementer med muligheten til å gi, motta og diskutere informasjon. På denne måten kan du bygge gode relasjoner, styrke merkevaren, engasjere målgruppen din og gi større fleksibilitet. Men betyr dette at din bedrift holde webinar? 

Webinarer øker troverdighet

Først og fremst kan webinarer gi dere som bedrift økt troverdighet. Så lenge dere klarer å presentere løsninger på problemer som en potensiell kunde sitter med, vil de oppleve en verdi som direkte kan knyttes til din bedrift.

Og når en webinar-seer kan knytte både troverdighet og verdi til en bedrift, har de utvilsomt kommet et steg videre i kundereisen.

Webinarer bygger merkevare

Ut fra egen erfaring ser vi at vi blir opplevd som solide og troverdige på det vi driver med. I et webinar kan vi vise hva vi gjør i praksis, samt vise kompetansen til våre ansatte. Vi har flere seere i dag enn vi hadde tidligere, og ikke minst så ser vi basert på data vi kan hente ut, at seere kommer tilbake for å se nye webinarer. Det er et godt tegn!

Webinarer genererer innhold og markedsaktiviteter

Webinar er i seg selv et viktig innholdselement. Enten det går direkte eller i opptak. I tillegg genererer webinaret innhold som kan deles i etterkant i form av bloggartikler, videosnutter og Q&A’s. Webinar er rett og slett et fullverdig ledd i en innholdsstrategi, som få bedrifter foreløpig utnytter seg av.

Webinarene kan for eksempel kortes ned til små snutter og teasere som kan publiseres i sosiale medier.

Se gratis webinar: Bør egentlig min bedrift holde webinar?

rrette

4. Hvilket utstyr trenger du for å holde et webinar?

Webinarer har kommet for å bli, og mange utøvere slenger seg på mens kommunikasjonsformen enda er fersk. Men vi ser også at vi nærmer oss en tid hvor det er mindre tilgivelig å gjøre feil med live video på nett.

Utstyr og oppsett for et live webinar

For å oppnå god kvalitet og fremstå profesjonell er det viktig at du har god teknisk kontroll på ditt webinar. For å oppnå dette bruker mange en software-løsning som lar deg tilpasse og kontrollere videostrømmen. OBS Studio er et eksempel på en slik software-løsning. Dette er et relativt avansert strømmesoftware som fasiliterer plassering av logo og tekst på webinaret ditt når det går live. Dette i tillegg til en haug av andre fordeler som overganger, effekter, musikk, presentasjoner og utklipp fra skjermbildet ditt. Enklere løsninger som webinarplattformen TwentyThree, tilbyr også en del av disse fordelene, mens YouTube, Teams og Zoom er noe mer begrenset.

Uavhengig av hvilket software eller hvilken plattform du bruker, så er det noe utstyr du trenger for å kunne heve deg over kvalitetsbegrensningen fra et webkamera eller laptop-kamera. Med andre ord trenger du et eksternt kamera med en intern eller ekstern lydkilde.

Med følgende utstyr og oppkobling, kan du livestreame med høy kvalitet:

1. Kamera med lydinnganger/internlyd

Ved å bruke et eksternt kamera, istedenfor et innebygd laptop-kamera eller webkamera, vil du øke videokvaliteten og få bedre utsnitt og vinkel. Ved å bruke et eksternt kamera hvor du også tar opp lyden på en god måte, forenkles prosessen videre. Utvalg av kamera er enormt, og selv handler vi mye av utstyret vårt på Scandinavian Photo. Men ta gjerne kontakt for anbefalinger av kamera og lydopptak som matcher dine behov.

2. HDMI-kabel fra kamera til videomottaker

Avhengig av hvilket kamera du har, så trenger du en signalkabel som går fra kameraet til en videomottaker, og i mange tilfeller vil det være en versjon av en HDMI-kabel som gjelder da.

3. Videomottaker (videokort)

Videomottakerens oppgave er å ta imot signalene fra kameraet og gjøre dem mottakelige for datamaskinen. Husk at dersom du skal ha flere kameraer så trenger du en større videomottaker med flere innganger.

Forslag på videomottaker for ett kamera kan du finne her.

Forslag på videomottaker for flere kameraer kan du finne her.

4. Kabel/overgang fra videomottaker til datamaskin

Avhengig av hvilken videomottaker og hvilken datamaskin du bruker så varierer overgangene. Ofte er det en Thunderbolt3-overgang /USBC som er kompatibel for å koble opp moderne datamaskiner.

5. Hent inn det digitale signalet

På datamaskinen åpner du programmet du ønsker å bruke for å livestreame. Dersom det er OBS Studio velger du «Input Source» og finner navnet på videmottakeren som er koblet til. I andre løsninger, som for eksempel TwentyThree, YouTube, Teams eller Zoom kan du klikke på «Kilde» og velge navnet på videomottakeren din fra en drop-down meny.

6. Påse at videostrømmen går dit den skal

Dersom du bruker OBS Studio så finner du «Stream Key» inne på settings, og kopierer denne lange, unike nøkkelen. Dersom du bruker TwentyThree holder det med å klikke på "Play" i webinar-rommet.

7. Send via ønsket visningsplattform

Når du har kopiert din unike nøkkel kan du lime den inn i en ønsket visningsplattform. Da har du sikret at videoen som sendes fra din datamaskin også sendes videre og distribueres på nett.

Når dette er gjort startes streamen først fra din datamaskin; sjekk at du har bilde og at lyden fungerer. Deretter kan streamen startes fra visningsplattformen; sjekk igjen at du har bilde og lyd der også.

5. Hvordan sette opp et webinar i praksis?

Hvordan du setter opp et webinar i praksis vil være helt avhengig av hvilken plattform du bruker for å streame webinart, hvilket/hvilke kamera/kameraer du bruker for å sende videostrømmen og hvilke lydkilder du bruker. 

Vi har et eksempel på bruk av Youtube og TwentyThree i webinaret under. Se webinar om hvordan du setter opp et webinar i praksis her:

6. Hvordan engasjere dine deltakere i et webinar?

Noe av det vanskeligste med å holde et webinar, annet enn solid innhold og gode foredragsholdere, er å beholde seerne i webinaret. Skal du lage konkurranser som engasjerer, finne nye muligheter for å skape engasjement ved å benytte chat-funksjonen i webinarrommet eller skal du få seerne til å gjøre noe i praksis fra plassen de sitter og ser webinaret? Hva som vil skape engasjement vil variere over tid. Pass på at du varierer og prøver nye ting for å beholde seerne dine. Her er noen eksempler på hva du kan gjøre:

Sett opp en synlig, brukervennlig og visuell chat

For at publikummet ditt enkelt skal forstå hvor og hvordan de henvender seg til både deg og resten av de som er i webinarrommet, er det viktig at chatten er lett å se og lett å bruke. Dersom du ikke er fornøyd med den integrerte chat-løsningen finnes det egne chat-løsninger som kan kombineres med videostrømmen din.

Våre beste tips til å komme i gang med webinar >

Demonstrer chatten

For å gjøre det enklere for publikummet å forstå hvor chatten er og at den er aktiv, så er det viktig at noen demonstrerer den. Det er fint om dette gjøres av programleder eller foredragsholder før webinaret starter. Tenk på hvordan du ordlegger deg i chatten, og at du skriver på en slik måte som du ønsker at publikummet ditt også skal respondere. Dersom du har mulighet til å ha flere foran kameraet i webinaret, så er det utrolig effektivt å dele ansvarsoppgavene. Hvis én har hovedansvaret for det faglige, kan den andre ha hovedansvaret for å dele hva som skjer i chatten. Det å ha en person med ansvar for chat foran kamera gir publikum en sterkere følelse av å bli inkludert og sett, og at det de bidrar med har en relasjon og innvirkning på sendingen.

Gi mulighet for anonym chatting

De fleste webinar-plattformene gir mulighet for «Spørsmål/chat» eller «Anonyme spørsmål», hvor avsenderens melding kun blir sett av webinar-arrangøren. Opplys om at dersom man ønsker å være anonym i meldingen, så er dette et alternativ.

Et positivt resultat av en slik løsning er at man enkelt kan bruke forhåndsproduserte spørsmål eller innspill, eller bruke kollegaer med en avtalt agenda, og lese opp disse uten at publikummet ditt ser hvem som er avsender.

En negativ effekt av en slik løsning er at det kan ta publikummet ditt vekk fra chatten. Dette kan innvirke negativt ettersom økt aktivitet i chat bidrar til mer chatting fra publikum.

Sett av tid til interaksjon

Uavhengig av om du har et kort webinar eller om du skal strømme hele dagen, så er det viktig å sette av tid til interaksjoner i en privat kjøreplan. Opplys gjerne publikum på starten og underveis når og hvordan de kan interagere, og når dere retter fokuset mot dette i sendingen. Det er effektivt å sette av tid til interaksjon etter et faglig innlegg, da får publikum tid og fokus til å supplere eller lufte tanker før man går videre til neste innholdspunkt.

Legg lista lavt for deltakelse

Still enkle spørsmål innledningsvis, men svar på disse spørsmålene selv underveis (ikke vent på svar).

For eksempel: «Var det noen som gjorde noe spennende i helgen? Jeg var ute og spilte frisbeegolf på lørdag, og det var helt strålende. Hva med deg?».
Etter at inngangsspørsmålet er satt, så minn deltakerne på at dere gjerne vil høre fra de i chatten, slik at man kan tilpasse innholdet. Det er en fordel om inngangsspørsmålet er relevant og aktuelt for webinarets tematikk – men det er viktig at det er lettbeint! Ved at du som foredragsholder eller programleder svarer på spørsmålet umiddelbart, oppleves det ikke desperat om man ikke får tilbakemeldinger med en gang. Øk gjerne relevansen til webinaret og bygg opp faglige spørsmål etterhvert som du får mer respons fra deltakerne. Bli kjent med deltakerne dine først.

«Element of surprise» for å friske opp deltakerne

Etter en lengre seanse med innhold (typisk etter 40 minutter), kan man «vekke opp» deltakerne med uformelle og artige spørsmål som typisk gir respons i kommentarfeltet. I andre deler av verden, spesielt i USA, kan spørsmålet typisk være «Hvilket husdyr liker du best? Hund eller katt?». Dette blir ofte for banalt for skandinavere. Eksempler som vi erfarer fungerer godt kan være å dele hva man selv driver med om dagen, som relaterer til de fleste sine liv.

For eksempel: «Jeg har brått fått veldig sansen for bilvask om dagen! Jeg bruker høytrykksspyler først og deretter tørker jeg av med skinn. Det fungerer utrolig godt. Er det noen av dere som trenger en bilvask så er det bare å ringe!».
Vi hadde et heldagswebinar vinter/våren 2020, hvor en av foredragsholderne sa dette. Det skapte et helt vanvittig engasjement fra deltakerne. Etter denne hendelsen har vi selv begynt å bruke lettbesvarte spørsmål og kommentarer som vi ser bidrar til deltakelse i chatten.

Her er det likevel viktig å balansere vittigheten og se an publikummet slik at det ikke blir for flåsete. Se gjerne på stillingstitlene og bedriftene de jobber i for å legge trykket riktig. Ikke bruk «element of surprise» for ofte, men bruk det én eller to ganger i løpet av lengre webinarer, hvor det strategisk sett kan være småslitne og ufokuserte deltakere.

Konkurranser

Kjør konkurranser hvor kravet er chat-deltakelse. Dersom du kjører en konkurranse, så kan ett av kriteriene være å delta i chatten.

For eksempel: «Hva er hovedstaden i Norge? Svar i chatten og vi trekker en vinner!» Konkurransene bør være relevante til sendingen, men kan gjerne være lettbeint.

En fysisk premie som sendes i posten fungerer erfaringsmessig bedre enn en digital premie (om det ikke er rabatt på dine produkter eller tjenester). Premien kan dermed også vises fysisk foran kamera, som ofte også øker aktivitetsnivået i konkurransen. Kjør gjerne den første konkurransen tidlig. Da fungerer konkurranser i chat best, og du kan få utbytte av dette gjennom hele sendingen din.

Kjør spørreundersøkelser hvor du etterspør utdypning på svar i chatten

Mange webinar-plattformer har mulighet for å kjøre spørreundersøkelser underveis. Bruk disse spørreundersøkelsene for å oppnå mer engasjement fra publikummet. Forbered og produser spørreundersøkelsene i plattformen på forhånd. Etter at du får svarene, så del resultatene muntlig foran kamera. Nå kan du også etterspørre utdypning og meninger på hvorfor resultatet ble som det ble i chatten.

«Social sharing»; få deltakerne til å knytte kontakter i sosiale medier

Mange har tidligere brukt seminarer og konferanser for å utvide nettverket sitt. Oppfordre gjerne til dette i chatten. Skap samhold blant ditt publikum: alle som er her nå er veldig interesserte i dette temaet, og er derfor interessante å ha i nettverket på LinkedIn. Del gjerne egne sosiale kanaler foran kamera, slik at terskelen er lavere for publikum å gjøre det samme. Om deltakerne legger deg til er det fint og sende en liten hilsen i den sosiale mediekanalen de har tatt kontakt, for å personalisere reisen til deltakerne.

Relevant ressursdeling med publikum

Dersom du har powerpoint-filer, dokumenter eller annet innhold som kan fungere som supplement til webinaret, så del det gjerne underveis i chatten. Etter å ha delt elementer kan man etterspørre tilbakemeldinger på innhold eller utforming fra de som har lastet dette ned.

Dette kan potensielt bidra til nye idéer og nye innholdstilbud for deg og din bedrift. Det vil også hjelpe deg å konkretisere og tilpasse de innholdstilbudene dere allerede har.

Breakout-rooms på konferanse-plattform

Etter endt webinar eller i en pause kan man aktivisere deltakerne ved å sette opp et digitalt rom i en konferanse-plattform hvor man diskuterer relevant tematikk med deltakerne. Opprett et rom i for eksempel Zoom, Teams, Clubhouse eller en gruppe på Facebook. Legg lenken (URL-en) til dette rommet i webinar-chatten, og opplys om hva som skal diskuteres og hvor lenge.

Trå varsomt med breakout-rooms; du risikerer raskt å miste deltakere og kontrollen, her bør du ha flere personer å lene deg på bak spakene. Når du starter opp breakout-rommet kan det være lurt å begynne med en spørsmålsrunde mellom arrangør og foredragsholder/ekspert for å starte en relevant samtale. Derfra kan man benytte håndsopprekningsfunksjonen for å slippe webinar-deltakerne til. Et tips for avanserte brukere kan være å dele direkte det som skjer i breakout-rommet til selve webinaret. Da kan de som ikke ønsker å være en delaktig del av diskusjonen følge med på dette som en del av sendingen i webinar-rommet.

Prat om chatten til kamera, som to hybride virkeligheter

Prat til kamera om det som skjer i både chat og private meldinger. Formidle det som personer skriver, og eventuelt hvem som er avsender, og koble dette inn i sendingen for å gjøre det helhetlig og relevant. Da føler også deltakerne at de har en innvirkning på det som skjer. I enkelte webinar-løsninger er ikke chatten veldig synlig, og ofte er det noen seere som velger å skjule chatten fra sitt vindu (eller kun høre lyden mens de gjør andre ting). Derfor er det ofte smart å fortelle disse seerne hva som skjer i chatten i tillegg til den planlagte sendingen. Flere kjører webinarene sine ved å la sendingen være en egen enhet uavhengig av chat og interaksjon, mens chatten lever sitt eget liv som en slags kommentar til selve sendingen. Dette er praktisk for de som ser webinaret on-demand i ettertid, ettersom at man da aldri nevner chat eller kommentarer i selve sendingen. Det er viktig å vite at dette er mye mindre effektivt når det gjelder å skape engasjement. Dersom målet er økt engasjement så tenk gjerne at «det planlagte innholdet» av sendingen er en hybrid virkelighet med det som skjer i chatten – at begge delene danner én felles hendelse som utgjør webinaret ditt. Da føler deltakerne en helhet og sammenheng mellom sine innspill og selve sendingen, hvor deltakerne er en aktiv part. I noen tilfeller kan det være fint å nevne hele navnet til avsenderen for å understreke betydningen av en mening eller utspill, men det vurderer du fortløpende. Husk å ivareta personvern også her!

Dersom du er alene foran kamera er dette en utfordrende praksis, hvor du hele tiden skal «være på» foran kamera og holde publikummet ditt ved skjermen, samtidig som man skal lese chatten og formidle hva som skjer der. Øvelse gjør mester!

7. Hvilke sponsormuligheter finnes det i et webinar?

Sponsing er en form for indirekte reklame, hvor for eksempel bedrifter yter støtte til sponser for å knytte noe allmennheten oppfatter som positivt til sitt merkenavn eller sin virksomhet. Sponsing kan innebære alt fra produkter, tjenester eller penger. De fleste av oss er vant med at sponsing skjer i analoge sammenhenger, men det kan også fungere utrolig godt i et webinar! I dette blogginnlegget har vi lagt frem alle mulige sponsormuligheter som kan fungere i ulike webinarer. Det viktigste er at tiltakene både er forlokkende for sponsor, samtidig som at det ikke går negativt utover sendingen eller relasjonen til deltakeren.

Det er viktig at dersom du samarbeider med en sponsor om innholdet i sendingen, så jobber du også med å få deltakerne til å interagere i webinaret. Det er et bra mål at sponsor opplever ditt webinar som et sted hvor deltakerne aktivt er med på å kommentere eller diskutere sponsor sine produkt og tjenester, i tillegg til at det er en god arena for profilering.

Logobruk flere steder i sendingen

Det finnes mange ulike løsninger for å plassere logoen til din sponsor i webinaret ditt. Her er noen:

  • En relativ enkel løsning er ved å plassere sponsor sin logo i ett av hjørnene i videoen, som et vannmerke (gjerne gjennomsiktig for å ikke gå ut over sendingen). Er logoen for stor kan den raskt dra bort blikket fra selve innholdet i webinaret.
  • I overganger som «wipes» (logo som glir over skjermen for å markere overgang i innhold).
  • På en «reklame-vegg» som kan plasseres som bakgrunn i innspillingen; fysisk eller digitalt (greenscreen).
  • På fysiske elementer (kopper, mikrofoner, klesplagg, osv.)

Erfaringsmessig er eksponering av logo for å uttrykke en form for samarbeid eller sponsor-forhold en av de mest attraktive løsningene, ettersom at det innebærer minst jobb for sponsoren. Men dette kan selvfølgelig kombineres med en av de fire andre løsningene som nevnt under:

1. Videoinnslag fra sponsor

Du kan ta imot videoklipp fra sponsorer som spilles av underveis i webinaret. Dette kan være en hilsen fra sponsor til deltakere, eller en enkel presentasjon av produkter og tjenester. Gjerne en demonstrasjon (live demo) av hvordan produktene eller tjenestene fungerer i praksis. Tilby gjerne å produsere innhold for sponsorer som brukes i webinaret.

2. Sponsor som tema eller undertema i webinaret

Sett av tid i kjøreplan til å prate om en sponsor. Dette trenger ikke nødvendigvis å formidles som en betalt sponsor-plassering. Prat faglig og relevant om sponsoren sine tjenester eller løsninger, slik at dette oppleves som en naturlig og givende del av webinaret. Deltaker må sitte igjen med en følelse av at sponsorens produkter eller tjenester kan være nyttige i deltakers dagligdagse liv, eller i samarbeid med temaet for webinaret.

3. Sponsor-konkurranse

Kjør i gang en planlagt konkurranse hvor premien er sponset av sponsoren. Gjerne forsøk å gjøre premien så relevant som mulig for målgruppen, tema og bransje. Ha gjerne tema eller kriterier i konkurransen som er relevant til sponsoren. Dette kan for eksempel være et spørsmål som relaterer til sponsorens produkter eller tjeneste, eller et svar som man finner på sponsorens egne nettsider. Lenke kan med fordel deles i chatten. Her er det viktig å huske på at om du fører deltaker ut av webinarrommet, må det være enkelt og sømløst for deltaker å komme tilbake til webinarrommet igjen. Ellers kan du ende opp med å miste deltaker på veien.

4. Sponsor-spot i speaker-listen

Sett opp til dialog med en sponsor i kjøreplanen, hvor dere prater sammen om sponsorens ønskede tema relatert til sendingens tematikk. Her er det naturlig at sponsoren formidler sine løsninger, tjenester eller produkter som relevant til tema. Sett sammen et panel av deltakere som kan inneholde sponsorplasser, hvor man setter opp et overordnet tema og sponsorene kan svare hvordan dette lar seg løse med deres produkter eller tjenester.

8. Hvordan bygge opp et webinar?

Spør deg selv følgende spørsmål:

  • Har du kunnskap og innsikt å dele?
  • Er ditt innhold av verdi for den som ser på?
  • Kan du bidra med en løsning på kundens problem?
  • Vil du generere leads?
  • Øke kjennskapen til din merkevare, din ekspertise eller ditt
    produkt?
  • Holde kontakten med dine kunder/følgere?
  • Utløse salg?

Velg et tydelig tema

Et webinar bør ikke ta for seg et altfor stort tema. Avgrens heller tydelig og gå mer i dybden av temaet. For eksempel: «Hvordan velge malingsfarge», men ikke «Her er alle malingsfargene vi selger». Du må ikke være for selgende. 

9. Definer målgruppe – hvem passer webinaret for?

Målet ved et webinar, uansett hvilken KPI du måtte ha for det, bør aldri være å få flest mulig til å melde seg på. Det kan jobbe imot sin hensikt. Vær tydelig og realistisk både i markedsføringen og i annonseringen av webinaret, slik at du treffer reelle, potensielle kunder som kan dra nytte av akkurat dette temaet, i dette webinaret.

10. Hold det du lover

Folk flest er svært positive til webinarer. Men bortkastet tid eller penger er aldri en slager. Har du sagt at du skal forklare hvordan seerne kan velge riktig malingsfarge, så må du gjøre det. Ikke bruk halvparten av webinaret på malingskostene du også selger.

11. Markedsfør webinaret

Seerne kommer ikke av seg selv. Så sett av både tid og annonsepenger til å markedsføre webinaret god tid i forkant. 4 uker kan være lenge å vente. 2 uker er fint, men minst 1 uke i forveien bør webinaret markedsføres for å få påmeldinger. Har du sponsorplasser i webinaret ditt, kan du også markedsføre via de. 

12. Hvor omfattende skal webinaret være?

Lengden på webinarer ligger ofte på mellom 30-45 minutter, men kan være lenger dersom innholdet er godt nok. Betalte webinarer kan vare et par timer — med pauser. Disse fungerer mer som korte kurs, i webinarformat. Viktig! Har du lagt opp til et halv- eller heldagswebinar, med et program for de forskjellige foredragsholderne eller temaene, bør du holde deg til de angitte klokkeslettene på programmet. Skulle enkelte av innslagene bli kortere enn forventet er det bedre å ta en liten pause eller en Q&A slik at programmet ikke blir forskjøvet. Dette kan nemlig være ergerlig for de som logger seg på for spesifikke innslag.

13. Hvem kan se webinaret?

Skal webinaret være helt åpent for alle, via påmelding eller kun tilgjengelig for utvalgte kunder? Et åpent webinar går typisk via sosiale medier, mens webinarer med påmelding eller utvalgt pålogging typisk går via webinarplattformer.

14. Live eller opptak?

Et webinar kan være direktesendt eller live on tape — altså et opptak — men bør alltid streames live på et fastsatt klokkeslett og dato. Ved å direktesende kan du som holder webinaret, og eventuelle gjester, svare muntlig på direkten. Noe som oppfordrer til langt mer interaktivitet, selv om det krever mer av dere som holder webinaret og det tekniske rundt. Ved opptak som streames live, både kan og bør du være tilgjengelig i chatten for å svare skriftlig på spørsmål på direkten. I tillegg til å legge ut polls og følge opp seerne mens de ser på opptaket sammen med deg.

15. Hvem deltar foran kamera?

Et webinar kan fint holdes av én person som snakker i kamera, og eventuelt viser slides. Også kjent som «talking heads». Men det kan også legges opp til en form for talkshow, med samtale eller intervju mellom to eller flere på plass i studio. Eksterne kilder kan også kobles på skjermen fra eksterne lokasjoner.

16. Hvordan skape interaksjon?

Interaksjonen er ofte nøkkelen bak et vellykket webinar. Jo mer seerne engasjerer seg, stiller spørsmål og besvarer polls, jo mer sannsynlig er det at de konverterer til leads. Du kan også åpne for at seerne stiller spørsmål før webinaret som besvares underveis, i tillegg til å bruke live chat, polls, konkurranser og dele linker eller nyttig innhold.

17. Har du det tekniske på plass?

Fungerer oppsettet ditt? Husk at lyd er førsteprioritet ved et webinar, mens videokvalitet kommer rett etter. For mange holder det i massevis med et webkamera og en ekstern mikrofon, sammen med godt lys og ryddig bakgrunn. Mens for andre vil det være viktigere med et mer profesjonelt oppsett.

18. Lag en kjøreplan og øv!

Sett opp en kjøreplan som lager en ramme for innholdet i webinaret, og sjekk at tiden per innlegg ikke blir for langdryg. Dersom du ikke har deltatt i webinarer tidligere er det viktig at du er komfortabel med det tekniske og hele situasjonen før webinaret skal produseres. Kanskje er det lurt å starte med å gjennomføre webinaret for et internt publikum? Eller øv for deg selv til det sitter.

9. Webinar som en del av kundereisen

I MarkedsPartner har vi utviklet et metodeverk for å analysere og planlegge forbedring av kundereiser i et ende til ende-perspektiv. Det gjør at vi bedre forstår B2B så vel som B2C-bedrifters interne prosesser, sett utenfra og inn. Målet er å skape gode, friksjonsfrie kundereiser. Fokusert i fem kjerneprosesser, i og rundt salg. Identifisering og implementering av korrekt innhold, for korrekt persona, til korrekt tid, er en viktig del av denne jobben. Bare da kan vi ta steget videre fra å hjelpe nye kunder med innhold som utløser kjøp, til å gjennomsyre hele kundeforholdet med innhold som løfter fram den gode kundeopplevelsen, lojalitet og gjenkjøp. De fem kjerneprosessene vi kartlegger i vårt metodeverk for bedre kundereiser er:

  • Markedsføring
  • Salg
  • Leveranse og bruk
  • KundeserviceKundeoppfølging

I disse fem kjerneprosessene har kundene dine behov og utfordringer som kan føre til utløsende hendelser. Adferden og kundereisene er unike for din bedrift, og må derfor kartlegges for akkurat dere.

Kort oppsummert kan vi si at webinarer passer inn i alle de fem kjerneprosessene av kundereisen, men skiller seg kanskje best ut i to av de:

  1. Innhold som styrker kundereisen innen markedsføring: Innhold som styrker kundereiser innen markedsføring kan ansees som en del av et tradisjonelt inbound marketingløp. Den største jobben her ligger i å utvikle godt innhold, som er skrevet for riktig persona – på riktig tidspunkt – i deres individuelle kjøpsreise. Dette kan være, men er ikke begrenset til blant annet nyttige videoer eller webinarer som oppklarer bekymringer.
  2. Innhold som styrker kundereisen innen leveranse og bruk: Når kunden har fullført et kjøp, er det fort gjort å lene seg tilbake, og klappe seg selv på skulderen for et gjennomført salg. Men en bestilling kan kanselleres, leveres tilbake eller skape en misfornøyd kunde. Innholdets jobb i kundereisen er derfor langt i fra over. Og det er spesielt forventningsstyring som er nøkkelen til en god leveranse og bruk for kunden sin del. Dette innholdet kan være, men er ikke begrenset til blant annet beslutningsstøttene og videreutviklende webinar med innhold som forklarer bruk av produktet eller tjenesten.

10. Ulike formater av et webinar

  1. Intervju: Intervjuformatet lar deg stille spørsmål relatert til ditt felt eller din bransje, det er relevant for publikum, til en bransjeekspert. I stedet for å være vert for et webinar selv, gir intervjuwebinaret muligheten til å lage et mer engasjerende samtaleformat om det aktuelle emnet.
  2. Paneldiskusjonen: Paneldiskusjoner er en kontrollert og moderert diskusjon av et panel av foredragsholdere. Moderatoren har ansvaret for å styre paneldiskusjonen og bør ta et baksetet slik at paneldeltakeren snakker og opptrer. Må imidlertid sørge for at alle paneldeltakerne får en god del tid og dermed forhindre at de mer påståelige høyttalerne dominerer samtalen.

    Et webinar-panel kan være en veldig dynamisk form for innhold. For å skape mer engasjerende innhold, bør du prøve å kalle panelhøyttalere som ikke alle tilbyr de samme perspektivene, spesifikk kompetanse eller på alt. Ved å diversifisere panelet ditt vil du mer sannsynlig variere diskusjonen og skape mer fengslende innhold.

  3. Kundehistorier: Webinarer basert på kunders erfaringer kan være svært effektive for å konvertere besøkende til potensielle kunder og flytte potensielle kunder ned i trakten. Formatet er en fin måte å få kundecasene dine til liv, enten ved å omformulere videoen din eller skriftlige kundehistorier eller lage en helt ny.

    Du kan enten intervjue kunden eller la dem snakke om opplevelsen. Imidlertid har de beste kundehistoriene en ting til felles: god historiefortelling. Du bør sørge for at kunden/kundene dine har en skikkelig fortelling og historie å fortelle, inkludert problemet, oppløsningen og den (lykkelige) slutten.

  4. Opplæring: Webinarer er en fantastisk måte å få kontakt med dine ansatte eksternt og hjelpe dem med å utvikle sine faglige ferdigheter. I dag trenger bedrifter mer enn noensinne å være fleksible med teknologi og webinarer er en fin måte å sikre at dine ansatte fortsetter å få hjelp med sin faglige utvikling.

    Mindre og mer intime webinarer tillater mer intensive økter som gjør det mulig for dine ansatte å få mest mulig ut av opplæringen. Med muligheten til å sette inn videoer og lysbilder samt samtaler i sanntid, er virtuelle opplæringsøkter en fin måte å kommunisere med dine ansatte på og sikre at de får den profesjonelle utviklingen de trenger.

  5. Konferanser: Å tilegne store konferanser ett nytt format, i form av et heldagswebinar, er en veldig kostnadseffektiv måte å øke oppmøtet ditt på og utvide rekkevidden. Det som tidligere kostet deg flere hundre tusen kroner i leie av et konferansehotell (inkludert mat og drikke), kan i form av et heldagswebinar spare deg for en fjerdedel av kostnadene. Overgangen til virtuelle hendelser skal ikke sees på som en kortsiktig løsning. Et webinar kan også fungere som et tillegg til den fysiske hendelsen.

Du kan se alle våre gratis webinarer på video.markedspartner.no

11. Kontakt oss

Kontaktskjema (3: Bunn av trakt) MP.no /  Kontakt oss m/beskjed

[No renderer for phonenumber]

Video- og webinarproduksjon

En introduksjon til webinar

Denne siden gir deg en grunnleggende innføring i hva et webinar er og hvordan du kan bruke det.

Les mer

Tjenester

Les mer

Priser

Les mer

Kontakt oss

Fyll ut skjemaet, så kontakter vi deg.

Les mer